10 legfontosabb dolog, amire a napkollektoros rendszerek kivitelezésekor ügyelni kell

1. A napkollektorok elhelyezése

A napkollektorokat lehetőség szerint a napenergia hasznosítás szempontjából optimális dőlésszöggel és tájolással, árnyékolástól mentes, sík felületre kell esztétikus, megbízható, és időjárásálló módon felszerelni.

Bővebben: 1. A napkollektorok elhelyezése

2. A napkollektor kör kialakítása

Magyarországon általában szivattyús keringetésű, zárt, nyomás alatti, kétkörös, fagyálló folyadékkal feltöltött napkollektoros rendszerek kerülnek megvalósításra. Egy ilyen rendszer kialakítása látható az alábbi ábrán.

Bővebben: 2. A napkollektor kör kialakítása  

3. Melegvíz-tárolók alkalmazása

A használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszerek fontos eleme a melegvíz-tároló. Egyszerűbb, kisebb rendszerek esetében általában két belső csőkígyót, hőcserélőt tartalmazó, belül felületvédelemmel ellátott, hőszigetelt tartályt alkalmazunk. A napkollektoros rendszerek optimális működése nagymértékben függ a melegvíz-tároló kialakításának és méretének helyes megválasztásától.

Bővebben: 3. Melegvíz-tárolók alkalmazása 

4.Fűtési puffertárolók alkalmazása

A fűtés-rásegítési céllal is megvalósuló napkollektoros rendszerekben a fűtési hőenergia tárolása ún. puffertárolókban történik.  A puffertároló fűtési vízzel feltöltött, belső felületvédelem nélküli, hőszigetelt acéltartály, mely a napkollektorokon kívül fűthető egyéb alternatív hőtermelő berendezésekkel is, pl. szilárd tüzelésű kazánnal, vagy hőszivattyúval.

Bővebben: 4.Fűtési puffertárolók alkalmazása

5.Napkollektor köri csővezeték

A napkollektorok és a napkollektorokkal fűtött tárolók között a hőátvitelt csővezeték rendszer biztosítja. A csővezetéknek megbízható módon, a magas hőmérsékletnek is ellenállva, alacsony hő-, és nyomásveszteséggel kell továbbítania a napkollektorokban felmelegedett fagyálló folyadékot a méretezés során meghatározott névleges térfogatáramon.

Bővebben: 5.Napkollektor köri csővezeték

6. Csővezeték hőszigetelése

A napkollektoros rendszerek megvalósítása során fontos, hogy a csővezeték hőszigetelésére is kellő figyelmet fordítsunk. Ha nem megfelelő anyagú, vagy nem elég vastag hőszigetelést alkalmazunk, akkor a csővezeték hővesztesége miatt a napkollektorok által megtermelt hőmennyiség jelentős részét, akár 20-30%-át is elveszíthetjük.

Bővebben: 6. Csővezeték hőszigetelése  

7. Külső hőcserélők alkalmazása

A kétkörös, fagyálló folyadékkal feltöltött napkollektoros rendszerek fontos eleme a hőcserélő. A hőcserélő helyes méretezése nagymértékben befolyásolja a napkollektoros rendszer hatékonyságát. Ha a hőcserélőt rosszul választjuk meg, az akár 15-20%-al is csökkentheti a hasznosítható napenergia mennyiségét.

Bővebben: 7. Külső hőcserélők alkalmazása

8. Tágulási tartály mérete és beállítása

A nyomás alatti, zárt napkollektoros rendszerek zavartalan működésének egyik legfontosabb feltétele a megfelelő méretű és előnyomású tágulási tartály beépítése. Ez biztosítja, hogy a rendkívül tág határok között változó hőmérséklet viszonyok mellett a napkollektor kör nyomása viszonylag egyenletes maradjon, és csak az előre meghatározott értékhatárok között mozogjon.

Bővebben: 8. Tágulási tartály mérete és beállítása

9. Szabályozás

A napkollektoros rendszerek szabályozásának a feladata az, hogy gondoskodjon a napenergia maximális kihasználásáról, eltárolásáról, és sokszor felhasználásáról is. A szabályozó kiválasztása, beállítása, az érzékelők elhelyezése és a beavatkozó elemek helyes bekötése nagymértékben befolyásolja a hasznosítható napenergia mennyiségét.

Bővebben: 9. Szabályozás

10. Feltöltés, üzembe helyezés

Az egész évben üzemelő, nyomás alatti, zárt napkollektoros rendszereket Magyarországon fagyálló hőátadó folyadékkal kell feltölteni. A feltöltés, a légtelenítés és az üzemi nyomás helyes beállítása a megbízható működés egyik legfontosabb feltétele.

Bővebben: 10. Feltöltés, üzembe helyezés 

Ajánló
Új online szakfolyóirat!
 
1. szám


 
2. szám 


 

 
3. szám