III. Napenergia Konferencia

Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben

Konferencia és kiállítás

III. Napenergia Konferencia és Kiállítés

Közel kétszáz látogató, 13 kiállító, 11 érdekes és tartalmas szakmai előadás. Röviden így foglalható össze a III. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben című konferencia és kiállítás, melyet a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesülete (MÉGNAP) és a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) szervezett november 8-án, Budapesten.

 

2012-ben immár harmadszor rendeztük meg a Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben című konferenciát és kiállítást! A célunk idén is változatlan volt: magas szakmai színvonalú találkozási lehetőséget biztosítani a napenergia-hasznosító rendszerek tervezésében, kivitelezésében, forgalmazásában érdekelt épületgépészeknek számára.

Napenergia-konferencia-2012-totalA konferencia első előadásában Varga Pál, a MÉGNAP elnöke értékelte a 2012-es évet a napkollektoros szakma szemszögéből. Előadásában kiemelte, hogy az elmúlt három év stagnálása után az idei év újra növekedést hozott hazai napkollektoros szakma számára. Ennek oka elsősorban a 2011 végén, közel 3 milliárd forintos kerettel kiírt lakossági napkollektoros pályázat volt. Elsősorban a pályázat hatásának köszönhetően 2012-ben minden eddiginél több, az előzetes becslések szerint 40-50 ezer négyzetméternyi új napkollektoros rendszer valósul meg. Ez komoly eredmény, de a Magyarország Megújuló Energia Cselekvési Tervében meghatározott célkitűzésektől még így is lényegesen el vagyunk maradva. Ezért fontos lenne, hogy az újra megindult növekedés üteme ezúttal ne törjön meg, és a napkollektoros piac élénkülését kihasználva folytatni tudjuk a felzárkózást a napenergia-hasznosítás területén élenjáró országokhoz

Napenergia-konferencia-2012-erdos-attilaMásodik előadóként Erdős Attila a BME épületgépész hallgatója számolt be a Műegyetem csapatának sikeréről a Madridban megrendezett Solar Decathlon nemzetközi versenyen. A helyszínen felépített innovatív, energiahatékony és fenntartható házak versenyében a magyar csapat Odoo Project nevű épülete a „szerkezeti megoldások” és „komfort körülmények”  kategóriában a második, míg „energiahatékonyság” kategóriában a harmadik helyen végzett.

A konferencia második blokkjában napkollektoros rendszerek szakmai kérdéseit taglaló előadások következtek. Először a Németországból, a Steca Elektronik GmbH cégtől érkezett Werner Gut ismertette a napkollektoros rendszerek szabályozásának fő szempontjait és alapelveit. napenergia-konferencia-2012-hajduzrtEzután Misinkó Sándor, a Hajdu Zrt. megújuló energia üzletágának vezetője beszélt a belső használati-melegvíz hőcserélővel kialakított átfolyós fűtési puffertárolók alkalmazásáról, és a tárolókból különböző üzemállapotok esetén kinyerhető melegvíz teljesítményekről. Lendvay Gábor, a Naplopó Kft. tervezője pedig a külső hőcserélős, átfolyós használati-melegvíz készítő modulok, az ún. frissvíz modulok alkalmazásának előnyeit és ugyanakkor buktatóit ismertette.

A konferencia ebéd utáni részében a főszerep a napkollektorokról a napelemek felé terelődött. Először Dr. Mokry Tamás a Tiszta Energiák Kft. kereskedelmi vezetője ismertette a napelemes rendszerek alkalmazásának lehetőségeit, az elmúlt évek napelemes tendenciáit. Előadásából egyértelművé vált, hogy a napelemes rendszerek terjedése gyors növekedésnek indult, melynek oka elsősorban a napelemek árának drasztikus csökkenése, és a hálózatra kapcsolt visszatápláló rendszerek engedélyeztetésének egyszerűsödése volt. Beleznai Nándor, a Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezetője főleg gazdasági szempontból hasonlította össze a napkollektorokat a napelemekkel. Legfontosabb következtetése az volt, hogy mindkét napenergia-hasznosítási módnak megvannak a gazdaságilag is indokolható alkalmazási területei, ezért a két technológia együtt is alkalmazható.

napenergia-konferencia-2012-kiallitasA fennmaradó részben a konferencia szponzorainak szakmai előadásai hangzottak el. Dr. Szalai László a Wilo Magyarország Kft. főmérnöke a szivattyútechnikában bekövetkezett technológiaváltásról beszélt. Versits Tamás a Weishaupt Kft. rendszerei kapcsán a napkollektorok alkalmazásának legfontosabb alapelveiről adott tájékoztatást. Paller Tamás a Fernox Kft. ügyvezetője a napkollektoros hőátadó-közegek környezetvédelmi és munkavédelmi tulajdonságait ismertette. Végül pedig Varga Pál a Naplopó Kft. ügyvezetője a napkollektoros rendszerek méretezése során használható egyszerű számítógépes méretezési programokat mutatott be. 

Ajánló
Új online szakfolyóirat!
 
1. szám


 
2. szám 


 

 
3. szám